Geen producten (0)

Zaadkwaliteit verbeteren

Hoe krijg je een betere uitslag op een spermatest? Wil je zelf je zaadkwaliteit verbeteren? Lees hieronder een aantal tips hoe je zelf je zaadkwaliteit kunt verbeteren. Wil je nog meer doen om je zaadkwaliteit te verbeteren? Gebruik dan Punalpin. Lees meer over Punalpin op de pagina 'over Punalpin'.

Semenanalyse of Spermatest

Om de vruchtbaarheid van de man te bepalen wordt gebruik gemaakt van een semenanalyse, ook wel spermatest genoemd. Een semenanalyse meet het aantal zaadcellen en het percentage beweeglijke cellen, dat aanwezig is in het sperma. Daarnaast worden er ook nog meerdere parameters getest, die informatie geven over de kwaliteit van het zaad. Je kunt ook thuis zelf je zaadkwaliteit meten, met een spermatest die je online kunt kopen. Deze testen geven meestal alleen aan of er voldoende beweeglijke zaadcellen zijn.

Een geslaagde bevruchting

Waarom is een goed zaadkwaliteit belangrijk? Voor een geslaagde bevruchting is toch maar 1 zaadcel nodig? Dat klinkt simpel, maar deze zaadcel moet wel een enorme prestatie leveren. Hij moet op eigen kracht een grote afstand afleggen om een klein pakketje DNA onbeschadigd af te leveren in de eicel. Hierbij zijn 3 stappen van belang:
1. Het bereiken van de eindbestemming, de eicel.
2. Het binnendringen in de eicel.
3. Het DNA onbeschadigd afleveren.
In deze stappen kunnen één of meerdere dingen misgaan. Hier volgt een korte beschrijving van wat mis kan gaan en welke mogelijkheden er zijn om dat op te lossen.

1. Eindbestemming niet bereikt

Slechts een fractie van de miljoenen zaadcellen die de reis beginnen komt op de eindbestemming aan. Als er geen enkele zaadcel aankomt op de eindbestemming, kan er geen bevruchting plaatsvinden. Het is daarom van belang dat er voldoende beweeglijke zaadcellen beschikbaar zijn aan het begin van de reis. Dit wordt gecontroleerd met de semenanalyse. De zaadcellen kunnen geholpen worden met IUI en IVF. Bij IUI (Intra-Uteriene Inseminatie) wordt zaad hoog in de baarmoeder ingebracht, vlak voor de ovulatie. Hierdoor hoeft het een veel kortere afstand af te leggen. Bij IVF (In Vitro Fertilisatie) wordt het zaad direct bij de eicel geplaatst, buiten het lichaam in glas. Op deze manier hoeft het zaad zelf geen afstand meer te overbruggen.

2. Binnendringen eicel lukt niet

Wanneer maar een klein aantal zaadcellen de eicel bereikt, is de kans groot dat geen enkele zaadcel er in slaagt de eicel binnen te dringen en te bevruchten. Ook daarom is het van belang dat het sperma voldoende zaadcellen bevat. Wanneer zaadcellen er niet in slagen de eicel op eigen kracht binnen te dringen, kan er ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) toegepast worden. Bij ICSI wordt een zaadcel geïnjecteerd in de eicel.

3. Beschadigd DNA

Er is nog een manier waarop het mis kan gaan. De zaadcel dringt wel de eicel binnen (op eigen kracht of met ICSI), maar het DNA-pakketje is beschadigd. Mogelijk vindt er eerst nog wel een bevruchting plaats, maar na enkel dagen of weken stopt de ontwikkeling van het embryo. Het DNA is te erg beschadigd. Het gaat dus niet alleen om de zaadcel zelf, maar ook om de inhoud, het DNA. Het DNA kan tijdens de reis beschadigd raken. Maar het DNA kan ook al beschadigd zijn nog voordat het aan de reis begint. Dit kan een genetische oorzaak hebben, maar meestal komt het door oxidatieve stress.

Oxidatieve stress

Bij oxidatieve stress zijn er teveel reactieve zuurstofverbindingen aanwezig, ook wel oxidanten genoemd. Deze oxidanten beschadigen de spermacellen en het DNA in de cellen. Wanneer er tijdens de periode (~3 maanden) dat het sperma wordt aangemaakt sprake is van oxidatieve stress, kunnen de zaadcellen al beschadigd raken in het scrotum (balzak), nog voordat ze het lichaam van de man verlaten. Belangrijke oorzaken van oxidatieve stress dienen daarom vermeden te worden:
1. Schadelijk stoffen (dus: niet roken, weinig alcohol, weinig cafeïne, geen drugs, gezond eten, enz.)
2. Te veel warmte (dus: geen sauna, geen strakke onderbroeken, geen hete baden of douches, geen laptop op schoot, evt. aanwezige varicocele laten verwijderen, zorg dat je geen koorts krijgt, voldoende lichaamsbeweging, enz.).

Wat kan ik nog meer doen?

Maar stel dat je al supergezond leeft. Is er dan verder echt helemaal niks wat je nog meer kunt doen? Waarom is er niet gewoon een pil die je kunt slikken zodat je zaadkwaliteit ineens optimaal is? De zaadkwaliteit in het westen neemt al decennia af. Veel mannen hebben niet een optimale zaadkwaliteit. Toch wordt er maar weinig onderzoek gedaan naar het verbeteren van de zaadkwaliteit. Het is hoog tijd dat daar verandering in komt.

Oxidatieve stress tegengaan

Schadelijke stoffen en teveel warmte zijn niet de enige oorzaken van oxidatieve stress. Ook wanneer deze oorzaken afwezig zijn en de zaadkwaliteit niet optimaal is, is er vaak toch sprake zijn van oxidatieve stress. Hoe dit precies veroorzaakt wordt is nog niet helemaal bekend. Wel is bekend dat oxidatieve stress vermindert kan worden met anti-oxidanten. De oplossing lijkt dus simpel, gewoon anti-oxidanten slikken en je krijgt een optimale zaadkwaliteit. Helaas is het niet zo simpel. Veel anti-oxidanten bereiken niet de plek waar ze nodig zijn, in het scrotum, en helpen daarom helemaal niks. Van veel anti-oxidanten is niet bekend of ze wel of niet bijdragen aan een betere zaadkwaliteit.

Zaadkwaliteit verbeteren

Een van de weinige producten met anti-oxidanten die wel getest is, is het voedingssupplement Punalpin®. Dit voedingssupplement bevat een combinatie van Granaatappel en Galanga Rizhoma. Het effect van het hiervan is getest in een wetenschappelijk onderzoek met 66 proefpersonen. Uit dit onderzoek bleek dat Punalpin® een duidelijk effect heeft. Wil je zelf je zaadkwaliteit verbeteren, wacht daar dan niet te lang mee. Een volledige spermacyclus duurt namelijk 72-74 dagen.

Lees meer over Punalpin.

 

 

Wij plaatsen alleen cookies met uw toestemming.

 

 

Lees meer in onze privacy- en cookieverklaring.